Betnavska cesta 120, 2000 Maribor
041 918 346

Kako vključiti otroke v hišna opravila

Se vam je kdaj zgodilo, da je otrok želel pomagati pri hišnih opravilih, pa mu tega niste omogočili, ker ste se bali, da se bo poškodoval ali ste enostavno vedeli, da boste sami pri tem opravilu hitrejši in učinkovitejši?

V tem trenutku stopite iz svojega udobnega balona in razmišljajte dolgoročno: kakšne navade želite prenesti na otroka? Boste tudi v puberteti za njim pospravljali vsako nogavico? Mu morda kuhali še, ko bo študiral, ker sam ne bo znal prižgati pečice?

Seveda mu boste kuhali, ko bo čas za to. Vendar pa si ne želite, da ne bi bil samostojen ali nesposoben za opravljanje vsakodnevnih hišnih opravil.

V prispevku vam bom pojasnila, zakaj je dobro, da otroci že od malega pomagajo pri hišnih opravilih.

Otroke je dobro vključiti v hišna opravila že od malih nog. To jim bo koristilo dolgoročno, pospravljanje jim bo prešlo v kri in v daljni prihodnosti ne bodo imeli težav s privajanjem na samostojno življenje. Snahinje in zeti vam bodo neskončno hvaležni.

Otroci radi sodelujejo pri hišnih opravilih

Ste že slišali za hišico za punčke? Veste, da obstaja v trgovinah z otroškimi igračami oddelek igrač ‘igranje vlog’? Veste, da mednje spada kuhanje, čiščenje, negovanje dojenčka, previjanje, preoblačenje, dajanje spat, hranjenje, skrb za kužka in še mnogo drugih vsakodnevnih hišnih opravil.

Zakaj mislite, da obstaja toliko igrač za igranje vlog?

Otroci se radi igrajo kuhinjo.

Ker otroci radi sodelujejo pri njih. Igrače niso namenjene samo ljubkovanju znotraj nekega domišljijskega sveta. Igrače so namenjene temu, da se otroci nečesa naučijo na otroku prijazen način. Seveda obstaja mnogo igrač, ki otroka postavijo v pasivno vlogo gledalca, a vsaka otroška igrača ima svoje sporočilo in to sporočilo lahko kot starš izbirate vi.

Če menite, da so igrače za igranje vlog namenjene samo deklicam, se krepko motite. Mnogo fantkov z entuziazmom poprime v roke barbiko ali hišico za punčke. Še posebej radi imajo kuhinjo oziroma igre kuhanja. Naj spomnim, da otroška kuhinja NI samo igrača za deklice, je zelo kreativna in izobraževalna igra za oba spola. Moj oče je izvrsten kuhar in veste kaj, ne poznam imena nobene slavne kuharice, kuharjev pa znam poimensko našteti na prste obeh rok.

Kako lahko otroke vključite v proces hišnih opravil?

Proces naj bo zabaven. Imejte v mislih otroka in njegov način razmišljanja. Poskusite hišna opravila predstaviti na zabaven način, naprimer začnite z zlaganjem opranega perila.

  • Ali vedo, čigav je kateri kos opranega perila? Naj ga sortirajo na kupčke in za vsak pravilno sortiran kupček dobijo nagrado (recimo bonbon ali kakšno drugo sladkarijo). Pazite, da ne nagrajujete vsakega opravila, saj bo otrok začel pogojevati pomoč z nagrado.
  • Otroci naj zlagajo nogavičke po parih. Pomešajte čim več opranih nogavičk in jim dajte nalogo, da jih zložijo po parih.
  • Prelaganje perila v stroj in iz stroja ter obešanje. Dovolite otroku, da obesi perilo. Je stojalo previsoko? Naredite drugačno stojalo, takšno v dosegu njegovih rok in mu dajte nalogo, da nanj obesi nogavice in spodnje perilo.

Pometanje in sesanje

Kakšen zvok oddajajo otrokove najljubše igrače? Kaj pa sesalec? A ni to potencialno najbolj atraktivna igrača za otroke? Približajte sesanje otroku tako, da ga že od malega navajate na zvok sesalca, raztrosite drobtine in pustite, da jih sam posesa. V kolikor delo ne bo temeljito opravljeno, lahko delo na koncu še vedno popravite. Ključno je to, da otrok pomaga in se počuti koristnega.

Pranje posode

Perete posodo v stroju? Dajte otroku nalogo, da sortira pribor. Tako boste na koncu samo primili šopek pribora in ga sortirali v ustrezno mesto.

Kuhanje

Moj top izbor za pomoč malčka pri kuhanju je sledeč:

  • mešanje sestavin – dovolite mu, da zmeša sestavine. Ob mešanju sestavin se bo naučil marsičesa koristnega, od narave sestavin, do načina peke, spoznaval bo teksture in oblike in na koncu z veseljem sam okusil končni izdelek
  • oblikovanje z modelčki – specite piškote in pustite otroku, da oblikuje povaljano maso z modelčki v različnih oblikah
  • stiskanje česna – otrok naj v stiskalnik položi stroke česna in jih sam iztisne
  • lupljenje čebule – pustite otroku, da sam olupi čebulo in izkusi močne vonjave

 

Pomagavčki

Ste že slišali za pomagavčke? Tisto dvignjeno stajico za malčke, ki omogoča dostop do pulta tudi najmanjšim? S pomagavčkom bo otrok dosegel pult, ki ga praktično nikoli ne vidi, ker je previsok zanj. Lahko ga kupite prek spleta ali celo izdelate sami, v kolikor imate dovolj znanja, da bo dovolj stabilen in varen. Otroka nikoli ne puščajte samega na pomagavčku v kuhinji! In poskrbite, da so nevarni predmeti daleč stran od njegovih ročic.

Otroci radi pomagajo. So nepopisan list papirja, ki prejema informacije iz okolja, torej od vas, starša. Karkoli vi počnete, bodo želeli početi sami. Ste njihov vzornik in zgledovali se bodo pri vas, želeli ali ne. Hišna opravila so del vsakdanjika vsake osebe, zato bi bila velika škoda, če otrok ne bi vključili hitro v ta proces.

 

 

Sorodni prispevki

Dodaj komentar

Privacy Preference Center

Piškotki - ekskluzivni

Z ekskluzivnimi piškotki vam omogočimo nemoteno delovanje in uporabo naše spletne spletne strani

ekskluzivni

Piškotki - neekskluzivni

Z neekskluzivnimi piškotki se strinjate z uporabo vaših osebnih podatkov za nemene pošiljanja občasnih elektronskih sporočil o akcijah in novostih ter dovolite uporabo vaših podatkov v namen spletne analitike.

neekskluzivni

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?